21 Temmuz 2016 Perşembe

ÜNİVERSİTE TERCİHİ Mİ YAPIYORSUNUZ?

Üniversite tercihlerinin yapıldığı zamanlar... Bende bir öğrenci olarak arkadaşlara bu konuda yardım etmek istedim.

Ben mimarlık öğrencisiyim. Eğitimim hala devam etmekte ama artık sona yaklaştım. Size önce tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğine sonra da mimarlığı anlatacağım.


































Tercih yaparken puanım bunu tutuyor, şunu tutuyor demeyin. Siz ne istiyorsunuz önce buna karar verin. Bir bölümü çok istiyorsunuz ama puanın tutmuyor değil mi? O zaman ne yapacağız? 

İstediğiniz bölüme nasıl ulaşabilirsiniz?
Hangi bölümlerle ilişkili?
Acaba ilişkili olduğu bu bölüm benim istediğim bölüm olabilir mi?
Gibi soruları kendinize sorarak bölümünüz ve alt dallarıyla ilgili bilgi edinin. Size başta düşük gelen bir bölümle başlayarak belki hayallerinize ulaşabilirsiniz. Mesela şantiye teknikerleri veya yapı teknikerleri gibi mimarlıkla ilişkili olan bölümler okul bittikten sonra DGS ye girerek mimarlığa geçiş yapabilmektedirler. 

Bölümümüze karar verdik ama şehir ne olacak? Okuyacağız zaten şehir fark etmez demeyin. Şehrin önemi çok büyük. Size sunduğu imkanlar sizi geliştirmenize çok yardımcı oluyor. Mesela bölümünüz ile ilgili kursa gitmek istiyorsunuz. Ama şehrinizde yoksa kalıyor. Tabi bir şekilde olur mu olur. Ama çok fazla çabalamanız gerekebilir bu sizi yıpratabilir. Hevesiniz kırılabilir.

Okul döneminde çalışmalar sizi bunaltabilir ve şehirden uzaklaşamadığınız zamanlar olacak. O zamanlar da yine şehrin size sunduklarıyla yetinmek zorundasınız. Canınız sıkıldığında sizi rahatlatacak bir şehir olmalı. Sizin şehirden beklentilerinizi karşılayabilecek mi?

Tabi bu üniversiteyi kazandınız artık başka bir yere gidemezsiniz diye bir şey yok. İlk yıl biraz fazla çalışıp başka bir üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Veya daha sonraki yıllarda... Sizin sadece istemenize bağlı.

Daha sonra mezun olduğunuzda büyük şehirde yaşamadığınız için büyük şehir sizi korkutabilir. İş olanağı daha fazla olmasına rağmen cesaret edip gidemezsiniz. Ama öğrencilikte yaşadığınızda alışırsınız. Cazip taraflarını gördükçe gitmek istemezsiniz. 

Bunları düşünerek tercihlerinizde bölümünüzü ve şehrinizi seçin. Çünkü sonrasında mutsuz olursunuz ve günleriniz geçmek bilmez.

Umarım yazdıklarım size bu zorlu tercih döneminde yardımcı olmuştur. Sorunuz olursa yorumlara yazabilirsiniz veya mailime gönderebilirsiniz. Her şey gönlünüze göre olsun...


Bir daha ki yazımda mimarlık bölümü isteyenlere gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder