22 Temmuz 2016 Cuma

MİMARLIK MIIII ?? ACABA NASIL ??


Dünkü üniversite tercihleriyle ilgili yazımda mimarlık öğrencisi olduğumu belirtmiştim. Bu yazımda da mimarlık isteyen arkadaşlara yardımcı olmak için bir mimarlık öğrencisini anlatacağım.


Bir bölüm için zor veya basit demek istemem çünkü bir bölüme girmeden bilemezsiniz onun zor mu basit mi olduğunu. Bir de kişiden kişiye değişebilir. Ben size okul hayatında neler yaptığımızı anlatayım siz karar verin.






Mimarlık bölümünün asıl kriteri tasarım yapmak. Her konuda tasarım yapmalısınız. Diyelim hocanız bir araştırma ödevi verdi. Bu ödevi teslim ederken  A4 kağıdığına bilgileri sıralamış bir şekilde veremezsiniz. O ödeve bir kapak hazırlamalısınız. Bu kapak sizin tasarımınız olmalı. Diğer sayfalarda da sayfa düzeniniz, kullandığınız renkler her şey bir tasarım olmalı. Okul hayatınız boyunca yapacağınız bütün ödevlere bu özeni göstermelisiniz.


Mimarlık öğrencilerinin asıl derdi projedir. Proje her dönem aldığınız bir derstir. Peki bu korkulan proje nasıl? Bir konu belirlenir ve siz bu konuyla ilgili araştırma yaparsınız. Nerede yapacaksanız oranın arazi analizini yaparsınız. Daha sonra projeyi yavaştan kağıda dökmeye başlarsınız. Eskiz çizimleriyle her hafta hocanıza göstererek projenizi olgunlaştırırsınız. Eskiz çalışmasından sonra planlarınızı çizim kurallarına göre çizersiniz. Sonra kesitler, görünüşler, vaziyet planları gelir. Aslında bunlar ardarda değildir. Hepsini bir arada düşünürsünüz. Tabi her zaman makette yaparsınız. Düşündüğünüz 3 boyutta siz ve hocanız görmelidir. Bu yaptığınız projeyi jürinin karşısında sunarsınız. Hocalar eleştirilerini yapar. Bu aşama biraz sert geçebilir.



Proje dönem içinde bu şekilde ilerlerken diğer dersleriniz de devam eder. Ödevleriniz sürekli olur. Çok boş kalacağınızı düşmeyin. Sürekli bir ödev peşindesinizdir.



Biraz da güzel taraflarına bakacak olursak, eğlencelidir. Yaptınız şeyi 3 boyutlu görmek size keyif verir. Onu süslemek sizin hoşunuza gidebilir. Sürekli araştırırsınız. Bölümün size en güzel kattığı şey hiç bir şeyi kabul edemez , her şeyi incelersiniz. Analiz yaparsınız. Her konuda bilgi sahibi olmanız gerektiği için siz farketmesenizde bilgiyle dolarsınız. Grup çalışmalarınız olur sürekli. O yüzden sınıftaki çoğu kişiyle iletişim içinde olursunuz. Sadece not paylaşmazsınız. Program öğrenirsiniz, öğretirsiniz. Sürekli fikir alışverişi içinde olursunuz. Hocalarınız her dönem proje verdiği için sizinle birebir iletişimde olur. Sizi tanır. Aranızda farklı bir bağlantı olur.


Size çok şey katabilecek bir meslek. Eğer bilgiye açıksanız, çabalamayı seviyorsanız bir düşünün. Tabii tasarım yapmak sizin hoşunuza gidiyorsa...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder